fredag 21 mars 2008

Kurder firar Newroz!

Kurder runt om i världen firar det kurdiska nyårsfirandet Newroz.
Idag har mellan 1 - 2 miljoner kurder har samlats i kurdiska staden Diyarbakir för att fira Newroz.
Men nyårsfirandet har inte fått den bästa starten, turkiska myndigheter har stoppat Newroz firandet i flera andra kurdiska städer i Turkiet.
Även i västra Kurdistan (Syrien) så har firandet inte gått så bra, flera kurder har dödats & skadats av Syriska säkerhetsstyrkor.
Newroz firandet från kurdiska staden Diyarbakir kan följas direkt från kurdiska kanalen Roj TV som ni kan följa direkt från denna länk: http://www.roj.tv
Tyvärr förstår jag inte vad som sägs, men det är väldigt vackra bilder att se!

Jag önskar alla kurder ett gott nytt år!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Önskar alla kurder och dig Andreas ett riktigt gott nytt år =). Hoppas att detta år medför fred för det kurdiska folket. Det kurdiska folket har verkligen fått nog.

Newroz piroz be!

Anonym sa...

Hej Andreas,

Det glädjer mig oerhörd att du angagerar dig i den kurdiska frågan. Ett fredligt folk, som förtjänar ett bättre öde. Gott nytt år till dig och alla andra Newros firare!!

sakine sa...

Gott nytt år till dig också!

Unknown sa...

Kurderna har levt i över mesopotamien och västra iran i tusetals år. Tusentals år innan de krigiska nomadiska turkarna flydde från centralasiens stäpp och invanderade kurdernas, armeniernas och assyriernas land.
Newroz är en hög tid inte bara för kurderna, utan för ALLA folk som barbariska mongoliska turkarna förtrykt och fortfarande förtryker. Det är mycket beklagande att Europa fegt och tyst tittar på medan Terrörlandet Turkiet beter sig värre än sina farfädrr Djingiz Khan och Hulegu. Gud Bevare Världen från det Mongoliska turkiet ! AMEN!