söndag 13 januari 2008

Turkar bakom mordet på Fuat Deniz?

LT avslöjar teorier i mördarjakten

LT kan avslöja uppgifter som kommit SÄPO till del i jakten på Fuat Deniz mördare. Det handlar om ultranationalister som träffats i Sverige för att bekämpa den assyrisk/syrianska diasporan.

Året är 2005 och på Scandic hotell håller Azerbajdzjanska världskongressen möte. Värd för mötet är Azerbajdzjanska riksförbundet i Sverige. Men med på mötet finns också en man som gjort sig känd för sina ultranationalistiska åsikter i Turkiet: Den pensionerade generalen Veli Kücük – grundare av den militära underrättelsetjänsten JITEM. Många ser den som rent fascistisk organisation som agerar som en stat i staten. Det var hans hot som skrämde den armeniske journalisten Hrant Dink mest innan han mördades av en ung turkisk ultranationalist 2006.– Kücük har pekats ut som anstiftare till flera politiska mord i Turkiet. Men han skyddas av den turkiska staten, säger den svensk-kurdiska journalisten Mizgin Bingöl, som kartlagt generalens aktiviteter. Bland annat är Veli Kücük hedersmedlem i Azerbajdzjanska riksförbundet.– Under kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan utbildade han paramilitära azeriska grupper. Året innan Sollentunamötet deltog Kücük på ett möte i Antalya där man diskuterade hur den armeniska, kurdiska och assyriska diasporan skulle bekämpas. Uppgifter som Mizgin Bingöl fått från azerier som deltagit på mötet.Mizgin Bingöl kom över ett fotografi där Veli Kücük figurerar tillsammans med andra mötesdeltagare i Scandic hotells foajé i Sollentuna. Hon skrev om mötet och publicerade bilden i en kurdisk tidning i Turkiet. Det fick en oväntad effekt. Året efter, 2006, började plötsligt turkiska medier intressera sig för bilden. Den yngre mannen som står bredvid Kücük ansågs vara samme man som just skjutit ihjäl tre turkiska domare.SÄPO har fått del av ovanstående uppgifter via assyrier/syrianer i Södertälje, som även kontaktat LT. Det var dessa uppgifter som gjorde SÄPO intresserad av mordfallet, erfar LTMen kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki, har svårt att se att mordet ska ha kommenderats uppifrån.– Mitt intryck var att Deniz inte var så oroande för turkiska staten. Däremot kan det ha varit ett indirekt politiskt motiv av en enskild, ungefär som mordet på Anna Lind och Olof Palme, säger han.Muhammed Azar, taxiförare i Stockholm, som var ordförande för kongressen i Sollentuna, anser att rädslan för deras hedersmedlem Veli Kücük är överdriven.– Han är själv född i Azerbajdzjan och var därför med. Allt prat om honom är påståenden, han är inte dömd, säger Muhammed Azar.

Källa: Länstidningen i Södertälje, http://www.lt.se

2 kommentarer:

Roger sa...

Denna konspirationsteori från LT:s sida var ju grovt överdriven, ja menar kom igen hur logiskt är det, skrattretande att såna som du går på sånt här. Påminner lite om teorierna som finns mot USA och Israel.... Nu visade det ju sig vara en nära släkting till den mördare, LT borde granska sig själva lite....

Andreas Jonson. sa...

Roger
Tycker inte det är överdriven, när han blev knivhuggen var det många som sade att det måste vart en turk.
Att turkar gjort sånt tidigare är inte nytt, så att man misstänkt turkarna är inget fel enligt mig.
Glöm inte Hrant Dink som mördades förra året på öppen gata i Turkiet.

Men men, nu var det tydligen en släkting till honom. Turkarna ska ändå inte tro att dom är fria nu, mord på minoriteter sker dagligen i Turkiet.