tisdag 1 april 2008

Erdogan på besök i Sverige!

Idag kom Turkiets premiärminister Erdogan på besök i Sverige. Ett besök som kommer vara mellan 1 - 3 april.

Imorgon den 2 april ska premiärminister Erdogan träffa statsminister Fredrik Reinfeldt i Riksdagen. På agendan står bilaterala frågor och Turkiets förhandlingar om EU-medlemskap. Blir ett intressant möte och man får väl hoppas att de tar upp kurdfrågan speciellt nu när det är stora oroligheter i landet.

Såg på Gulan Avci's blogg där hon hade lagt ut en del intressanta frågor ang. kurdfrågan. Väldigt intressanta frågor som jag hoppas vi alla får svar på, men man skall inte ha stora förväntningar. Jag citerar direkt ur hennes blogg:

"Kurdiska Riksförbundet har formulerat ett antal frågor de önskar få svar på av Turkiets premiärminister, Recep Tayyib Erdogan under hans besök i Sverige. Politiker och journalister som ska träffa honom uppmanas ställa frågorna till honom.

1-Varför förbjöds kurder att fira Newroz i vissa städer?

2- Varför misshandlades en grupp Newroz firande kvinnor i staden Van? Varför vred polisen sönder den 15 årige Cuneyts arm framför kameror och därefter häktade honom? Kommer ni att gripa och avsätta alla skyldiga?

3- Hur kommer det sig att flera kurdiska politiker och borgmästare åtalas eller får fängelsedomar för att de har uttalat sig om kurdfrågan? Kommer ni att avskaffa lagparagrafen 301?

4-Hur kommer det sig att en borgmästare åtalas för en nyårshälsning på det kurdiska språket? Hur kommer det sig att ett kommunfullmäktige kan upphävas och borgmästaren avsättas för kommuninformation på olika språk, bland annat på kurdiska och assyriska?

5-Tänker Er regering satsa på en fredlig lösning av kurdfrågan än det militära som ni har prövat under alla år?

6- Kommer Er regering att erkänna Irakiska Kurdistans Regionala regering och ha goda grannförbindelser med Irakiska Kurdistan?"

Kurdiska Riksförbundet

Som sagt, väldigt bra frågor och jag hoppas att vi en gång för alla får något vettigt ur honom förutom hans falska löften! Blir intressant att följa utvecklingen..

0 kommentarer: