fredag 29 februari 2008

Turkiets markoffensiv är över

Turkiska trupperna i södra Kurdistan (norra Irak) har nu dragits tillbaka och en veckas långa offensiven är över.

Först för 3 dagar sedan sade man att man inte hade några planer på att dra sig ur, men vad hände nu?
Var det Bush som gjorde så att de fick dra tillbaka trupperna eller var det de stora förlusterna som gjorde det?
Enligt turkiska militären hade USA ingenting med det att göra, då pekar allt på att det var det oväntade hårda motståndet från PKK-gerillan.


Jag citerar:
”Att besegra PKK är omöjligt”
”PKK: s styrkor känner till bergområdena likt sina handflator”

-Robert Soeterk

Enligt turkiska militären var offensiven en "framgång", men om det verkligen var en framgång varför drar man tillbaka trupperna?
Det är ju såklart ännu en lögn, offensiven var klart och tydligt inte en framgång utan ett stort fiasko!
Turkiska soldaterna klarade inte varken gerillan eller kylan.
Trots att turkiska militären nekar att man förlorat många soldater kan man ju fråga sig varför man beställt 100st liksäckar, det var så många döda kroppar att Kurdistans militär ”Peshmerga” fick hjälpa till att flytta kropparna till gränsen.
Det är inget nytt att militären ljugit för turkiska folket tidigare, i bl.a. offensiven som man gjorde för några månader sedan så lyckades PKK kidnappa 8 turkiska soldater, vilket turkiska militären nekade.
Men sedan när kurdiska kanalen ROJ TV visade bilder på de kidnappade var då militären tvungen att erkänna.
Trots att Turkiet använde sina "special styrkor" med massa avancerade vapen och utrustning så klarade man helt enkelt inte gerillan.

Jag citerar ur Kurd.se

"Enligt HPG har fler än 100 turkiska soldater mist sina liv som ett resultat av stridigheterna. Många av turkiska soldater frös ihjäl efter att specialiserade vinterförband ur gerillastyrkorna tvingat dem att göra icke planlagda förflyttningar.

Turkiska militären hade underskattat gerillans krigsmöjligheter i vintermiljö såväl som gerillans positionering på snöbeklädda strategiskt viktiga höjder.
Turkiska spaningsstyrkor placerades på dessa höjder i tron om ett övertag i kriget mot gerillan. Dock slog denna planering fel eftersom specialförband ur gerillan med vinterutrustning redan hade stationerats vid dessa platser.
Tungt beväpnade turkiska soldater som flögs in och lämnades på dessa höjder blev enkla mål för gerillans vinterenheter. Av video och bild tagningar på krigsområden ser man tydligt att gerillan följde minsta turkiska förflyttning, detta tyder på att gerillan hade den överraskningsfördel som krävdes för att tillfoga turkiska militären stora förluster med minimala förluster på den egna sidan.

Enligt HPG förlorade endast fem gerillasoldater sina liv samtidigt som sju gerillasoldater sårats och förts till säkra områden, deras identitetsuppgifter har offentliggjorts.
Turkiska militären tvingades att lämna efter sig dödade turkiska soldaters kroppar på slagfältet med anledning av att dessa stupat i områden som fortfarande kontrolleras av gerillan.
Enligt den kurdiska nyhetsbyrån Peyamner News Agency (PNA) som varit i kontakt med högtuppsatta personer inom peshmerga- styrkor, bad turkiska militären peshmergan om hjälp att bärga dessa kroppar ifrån slagfältet.
Enligt PNA: s källor har sammanlagt 81 turkiska soldaters kroppar förts med deras hjälp till Turkiet dem senaste tre dagarna."


Det här visar hur starka PKK-gerillan är och att det spelar ingen roll vad du har för utrustning!
Så allt som totalt så förlorade 125 turkiska soldater livet, samtidigt som gerillan förlorade 5 soldater inklusive 7 skadade.

Kurd.se lämnar uppgifterna på de 5 kurdiska frihetskämparna som förlorade livet


Ayhan Kizilkaya (kodnamn: Ali Ishik), född 1977 i Siirt (norra Kurdistan)
Mehmet Menap (kodnamn: Baran Urfa), född 1978 i Hilwan, Ruha (norra Kurdistan)
Ali Abbas (kodnamn: Tofan Kobani), född 1985 i Kobani (sydvästra Kurdistan)
Yilmaz Aydin (kodnamn: Erdal Isyan), född Çermik, Amed (norra Kurdistan)
Ibrahim Ahmet (kodnamn: Cahit Kobani), födelseplats och år okänt. Anslöt till gerillan 1993

Detta är en stor dag för alla kurder, man tvingade Turkiska militären att ge upp och lyckades besegra NATO:s näst största armé!

Länge leve kampen för frihet!

0 kommentarer: