torsdag 26 juni 2008

Den kurdiska frihetsrörelsen skickar ett öppet brev till George Bush


Kära Herr President,

När du förhandlade med den turkiska premiärministern, Recep Tayip Erdogan, 5 november, 2007 tillkännagav ni att PKK är USA: s fiende för att blidka Turkiet. Dessutom upprepade du samma uttalande när du träffade presidenten, Abdullah Gul, i Turkiet den 8 januari 2008. Samtidigt inkluderade er regering PKK på terroristlistan på ett orättvist och skadligt sätt.

Utöver detta har vi fått veta att PKK fanns med på listan över organisationer som sysslar med narkotikasmuggling via ett uttalande publicerat i ditt namn. Detta är så skadligt, orättvist och obefogad anklagelse. Detta är precis samma sak som ett utomrättsligt dödande. Vi uppmanar er att lägga fram alla handlingar och bevis som är i era händer som förmodligen bevisar era påståenden.

PKK har aldrig engagerat sig i någon form av narkotika smuggling. Dock är det välkänt att den turkiska staten tillämpar den här typen av propaganda smutskastning via massmedier och radio med psykologisk krigföring som mål. Men det är också välkänt att det här inte är sanningen utan bara propaganda av den turkiska staten som är helt baserad på svek och lögner. Under den 30 år långa kampen har tusentals av våra medlemmar hamnat i rättegång av politiska skäl. Inget land inklusive Turkiet har kunnat ge ett beslut mot oss i denna fråga och inte heller har Turkiet hittills lyckats lägga fram något bevis som stöder deras påstående.

Tvärtom, som nämnts mycket i rapporterna från "den internationella handeln av person och narkotika" av utrikesministeriet i USA och olika internationella institutioner, har narkotikasmuggling bedrivits i stor utsträckning av turkiska statens myndigheter, även de statliga tjänstemännen är direkt inblandade i denna verksamhet

I "2003 World Drug Report" avslöjade er utrikesministeriet att distributionen, produktionen och försäljningen av narkotika i 11 länder kontrolleras av människor från Turkiet. Interpol har också offentliggjort att heroinhandeln i Europa styrs av turkiska kriminella nätverk.

"2002 EU Organised Crimes Report of Europol" anger att turkiska organiserade kriminella grupper fortsätter att vara de viktigaste aktörerna inom narkotikahandeln. Viktigast, en av domarna i Frankfurts federala domstol, Rolf Schwalbe, nämnde att narkotikahandlare skyddas av några medlemmar av den turkiska regeringen och i denna fråga nämnde han namnet Tansu Ciller som var president i Turkiet vid den tiden (21 januari, 1997 Tyskland News Agency). Den biträdande ministern för inrikesfrågor i Storbritannien, Tom Sackville, uppgav den 26 januari 1997 i Interstar TV att det fanns bevis som visar att vissa personer i Turkiets regering och polismyndigheten är inblandade i narkotikahandeln, och även att information och tips från den
turkiska polisen har hindrat stora operationer mot narkotikahandeln att lyckas och 80 procent av narkotikan som hittades i Storbritannien kom från Turkiet

Enligt rapporten från "The Drug Geopolitisk Observatory" i mars 1997 från Frankrike, kom 80 procent av narkotikan som används i Europa från Turkiet och det nämndes att högre tjänstemän i Turkiet är inblandade i denna handel. Samtidigt, i officiella rapporter om Turkiet såsom Susurluk rapporten har det framkommit att många soldater och poliser, däribland högre officerare, är inblandade i denna verksamhet och att narkotika har transporterats i officiella fordon inklusive helikoptrar.

Utifrån dessa bevis måste jag uttrycka att jag därför har svårt att förstå ditt beslut.

Sanningen är att PKK-rörelsen är ideologiskt och politiskt emot alla sorters droger som förgiftar människor och PKK har stått emot användning och försäljning av narkotika vid alla tillfällen.

Vi, som Kurdistans frihetsrörelse, upprepar samma uppmaning som vi betonade i det förflutna att bjuda in alla institutioner som kämpar mot den organiserade brottsligheten att noggrant utreda dessa anklagelser och avslöja sanningen. Efter en enhetlig, objektiv och noggrann utredning kommer det att bli tydligt att narkotikasmuggling inte bedrivs av PKK, utan av människor som får stöd från den turkiska staten.

Herr President,

PKK är ett politiskt parti som har flest partisaner i Kurdistan och i de kurdiska regionerna. PKK är en allmän rörelse och ledare för frihetskampen för det kurdiska folket. Genom att anklaga PKK som terrorister och smugglare och förklara det som fienden, förnedrar ni det kurdiska folket och får dem att vända sig mot er. Detta kommer inte bara leda till en försämrad bild av dig i mellanöstern, detta är även oförenligt med USA:s intressen. Med denna ståndpunkt, legitimerar ni det smutsiga kriget som bygger på lömsk politik och massaker som Turkiet har fört mot kurderna med inriktning på tortyr, påtvingad assimilation, påtryckningar, förskjutning, förnekande av deras existens och förstörelse. Därför kan detta beslut endast tillfredsställa turkiska militärer som insisterar på fortsatt dödläge; det utlöser detta smutsiga krig utförd av den turkiska staten mot kurder och det leder till mer blodsutgjutelse och tårar.

Kurderna är inte fiende till någon grupp inklusive USA. Liksom alla andra samhällen, har kurderna också en önskan att få leva fritt i sitt land. PKK är resultatet av denna efterfrågan på frihet och dess kamp. Förresten, på vilka grunder grundar ni ert beslut genom dessa orättvisa anklagelser? PKK har aldrig riktat sina vapen mot amerikaner heller inte mot USA: s intressen under sin 30-åriga kamp. I detta sammanhang, den 17 november bara 12 dagar efter ert uttalande den 5 november, uttalade utrikesminister i ert land, Matthew Bryza, i det uttalande han gav till turkiska medier att "PKK aldrig har angripit någon amerikan. Genom att tillkännage dem som en fiende, sätter vi oss själva i risk. "

Herr President,

Ni bör också mycket väl veta att den kurdiska frågan är ett historiskt problem som är i behov av en brådskande resolution; det är inte frågan om säkerhet och terror utan det är en följd av förnekande av grundläggande mänskliga rättigheter och det är frågan om ett folks existens.

Vi är inte emot era relationer med Turkiet. Vi talar inte om för er att splittra era relationer med Turkiet för oss. Men vi vill inte att era relationer ska kosta det kurdiska folkets liv. Idealet är att era relationer ska vara stödjande för en lösning av kurdfrågan och för dig att inta en positiv roll i denna resolution. Om detta var gjort, kommer du att vinna sympati och vänskap av både turkiska folket och det kurdiska folket. Vi är fast övertygade om att detta bör vara till USA: s fördel.

Utan att lösa den kurdiska frågan, kommer varken stabilitet att uppnås i regionen eller mellanöstern att bli demokratiskt. Om Turkiet löst den kurdiska frågan kommer detta inte bara att bidra till att regionen blir fredligt, stabilt och demokratiskt; utan även hitta sin plats i den civiliserade och moderna världen.

Jag måste nämna att dina pågående politiska idéer och ställning mot vårt folk är oacceptabelt och kränkande. Min huvudsakliga oro är att om er attityd fortsätter i samma banor, kommer reaktionen hos vårt folk att öka och det kommer att bli mycket svårt att reparera de negativa resultat som kommer att uppstå. Det är anledningen till att jag tror att det finns ett brådskande behov av en ny strategi.

I detta sammanhang, vad vi förväntar oss av er är en förändring i er nuvarande strategi, att uppmuntra Turkiet att ta ytterligare steg mot en fredlig och demokratisk lösning på kurdfrågan, stödja de åtgärder som vidtagits och göra en allvarlig ansträngning i denna riktning.Hälsningar,

Zubeyir Aydar
President of Kongra-Gel

Tusen tack till Farqini för översättningen!

0 kommentarer: