tisdag 24 juni 2008

Kurdiska Barn riskerar Fem års fängelse för att man sjungit kurdiska nationalsången Ey Raqip i San Francisco

Medlemmar av en kurdisk barnkör riskerar upp till fem års fängelse i Turkiet.

Kören - vars medlemmar är i åldern 12 - 17 - anklagas för att sprida propaganda för den förbjudna kurdiska gerillarörelsen, PKK.
Anklagelserna togs efter att gruppen deltagit i en världs musikfestival i San Francisco där de sjöng en marsch på kurdiska.

Åklagarens åtal yrkat att låten är hymn av PKK.

I ett uttalande om fallet, Amnesty International hävdar att sjunga en historisk hymn inte kan bedömas ett hot mot allmän ordning - och är därför en fråga om yttrandefrihet. Det varnas för att barnen kommer att betraktas samvetsfångar om de befunnits skyldiga.
Barnkören genomförde flera låtar i festivalen på flera språk, men det är kurdiska nationalsången som har orsakat kontroverser.

Åklagaren hävdar låten "Ey Raqip", eller "Hej, Enemy", är den hymn av PKK: den separatistiska militanta grupp som turkiska trupper har kämpat emot i två decennier.
Åklagaren säger också att PKK flaggan visades på musikfestivalen - och anklagar barnen för att göra propaganda för "terrorister".

En av de sångarna berättade för BBC att texterna till sången var en gammal form av kurdiska, och han och hans vänner inte ens förstår dem. Han sade att kören ville bara visa upp kurdiska kulturen, inte engagera sig i politiken - och de bara sjöng i mars som svar på en begäran från publiken.
Tre tonåringar - mellan 15 och 17 - kommer att dömas i en vuxen, allvarliga brotts domstol i Diyarbakir.
De möter upp till fem års fängelse om de döms.

Sex yngre kör-medlemmar kommer att dömas på samma villkor, i en ungdomsdomstol i juli. Det finns mycket mer frihet i Turkiet i dag att tala eller sjunga på kurdiska än när PKK tog till vapen - på den tiden var själva existensen av kurderna officiellt förnekat här.

Men det finns fortfarande gränser. Åklagarna åtalar regelbundet - vid varje antydan av kurdisk nationalism, som de anser vara separatistiska.
Kurdiska grupper för mänskliga rättigheter säger också att många barn som var inblandade i gatuprotester då det blev upplopp i sydöstra Turkiet för två år sedan är fortfarande på rättegång där. De har enligt uppgift anklagade för att stödja PKK - eller ens hör till den.

2 kommentarer:

abbe sa...

Vardagsmat i terrorstaten Turkiet. Det här fallet visar bara hur paranoida och fascistoida den turkiska staten och dess lakejer är. Och vart är västvärldens rapportering om detta? När USA (och även Ryssland med tanke på folkmordet i Tjetjenien) inte är inblandade så är bevakningen öronbedövande. Zimbawe, Kina och Iran står i fokus medan Turkiet kommer undan.

Anonym sa...

hi
robin kurdcka
från oslå