måndag 3 november 2008

Erdogan till kurder: Acceptera läget eller lämna landet

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan har den senaste tiden besökt kurdiska städer för att stärka AKP:s röstantal bland kurder inför kommande kommunalvalet som hålls under mars nästa år. Erdogan har besökt Amed (Diyarbakir), Dersim (Tunceli), Wan (Van) och nu Golemerg (Hakkari). I samtliga städer bojkottades Erdogan av kurder med anledning av brutna löften och AKP:s övergivande av den kurdiska frågan till den turkiska militären.

Kurder menar att regeringspartiet AKP och turkiska militären idag delar samma syn kring en lösning av den kurdiska frågan. Turkiska militären och AKP grundar lösningen på förnekelse och förintelse politik, PKK skall inte erkännas som en motpart som man kan sitta ned med, men som en terrororganisation som skall förgöras med alla medel. Detta trots att PKK står redo att överge den väpnade kampen i utbyte mot garantier om legaliserad politiskt arbete i kurdiska områden i Turkiet och norra Kurdistan. Oroligheterna har pågått i snart tre veckor och startade efter att fångvakter i turkiska Imrali- fängelset misshandlade och hotade den kurdiske folkledaren Abdullah Öcalan till livet.

DTP och “PKK” har krävt en ursäkt och en förklaring av turkiska staten kring dödshotet mot Öcalan, man menar att behandlingen av Öcalan återspeglar sig på statens behandling av kurdiska folket. Turkiska statstjänstemän som menat att något sådant inte förekommit har varken redogjort grunden för den egna dementeringen, eller skickat en oberoende undersökningsgrupp till fängelse- ön där Öcalan sitter fängslat.

Med anledning av oroligheterna och den kurdiska bojkotten av regeringspartiet AKP och Erdogans besök i norra Kurdistan talade en ilsken Erdogan utanför sitt partipartilokal i Golemerg. Partilokalen utsattes under gårdagen för ett sprängattentat som ännu ingen tagit på sig. Erdogan uppmanade kurder som inte accepterade läget i Turkiet att lämna landet. “Vi säger ett land, ett språk, en flagga och en nation. De som ställer sig emot detta kan lämna landet. Dem får åka vart dem än vill, det är samma sak i alla länder”. Sade Erdogan under talet till en samlad press.

Text hämtad ifrån: Bersiv

2 kommentarer:

Osman sa...

Hej Adde!

Jadu, det viktigaste är inte att vinna i Diyarbekir, utan att etablera sig i östra och sydöstra Turkiet. Konflikten är 25 år lång som du känner till.

Jag är övertygad om att AK P kommer att vinna de kommande lokalvalen i Norra Kurdistan. Men vinner AK P valet i Diyrabekir så ska jag bjuda dig på finsprit och kebab.

Biji Serok Erdo!

Micke sa...

Det finns mänggder med tvåspråkiga länder där folken erkänner varandras identitet och lever i fred ytan att ena gruppen ska förtrycka den andra tex: Canada, Schweiz, Österike och Belgien men så påläst behöver man tydligen inte vara för att bli premiärminister i Turkiet