fredag 2 maj 2008

Kort intervju med mig

Häromdagen blev jag intervjuad av en kurdisk tjej och tänkte att jag delar med mig den med er här på bloggen.

  • Vad har gjorts för den kurdiska frågan i Turkiet?

Det har gjorts en del förbättringar, men än finns det mycket kvar att göra.
Det har även förekommit förbättringar som är synligt på pappret, men inte när det gäller verkligheten, dvs. att kurder idag har rätt att prata sitt eget språk, men ändå så förtrycks man fortfarande när man gör det.
Så mycket av förtrycket finns fortfarande kvar, men i lite mildare grad.

  • Vilka lösningar finns det till att lösa den kurdiska frågan?

För att kurdiska frågan skall kunnas lösas i Turkiska delen måste man först och främst att börja förhandla med PKK genom dialoger.
Turkiet måste börja inse att det inte går att besegra PKK genom att kriga. Kriget har pågått i 30 år och än idag finns PKK kvar och är dessutom starkare än någonsin.
Så egentligen ligger det hela i Turkiets del att föra dialog med PKK för att få slut på det hela och för att få fram lösningar till kurdiska frågan.

  • Turkiet är på väg mot ett EU-medlemskap, men kommer den kurdiska frågan att lösas innan dess?

Jag tror nog tvärtom, Turkiet kommer inte få EU-medlemskap förrän kurderna och andra minoriteter får sina rättigheter.
Det finns en hel del kvar att avklara innan förhandlingarna kan komma igång i stor fart.
Så som det ser ut just nu kommer det dröja minst 10 år innan Turkiet kan komma långt med förhandlingarna om EU-medlemskap, det är vad jag tror.

  • Varför har USA och EU terroriststämplat PKK och Abdullah Öcalan?

Det är precis som med allt annat, allt handlar om ländernas intressen hos varandra.
USA behöver Turkiet och Turkiet behöver USA.
USA skiljer idag på kurderna. Kurderna från turkiska delen ses som ”Bad kurds” eftersom de stör deras största intresse, nämligen Turkiet. Men samtidigt får kurderna i Irakiska delen stor stöd av USA och ses idag som ”Good kurds” eftersom de var med och hjälpte att störta bl.a. Saddams regim.
Att PKK hamnat i terrorlistan är självklart fel då PKK kämpar för kurdernas rättigheter och frihet.
Att sedan Turkiet påstår att PKK dödat många civila o s v… stämmer självklart inte alls.
PKK själva har aldrig tagit på sig några dåd utan de har blivit anklagade av Turkiet utan några som helst bevis.
Turkiet använder sig även av en hel del s.k. "False flag operations" dvs. Att man gör dåd och sedan skyller på motparten för att sedan föra attacker mot dem, på samma sätt som nazisterna gjorde under andra världskriget.
PKK har alltid sagt att man vill lösa kurdfrågan genom dialog och är alltid redo för fred. PKK har även haft många ensidiga vapenvilor för att lösa kurdiska frågan på ett fredligt sätt.
Men Turkiet har alltid vägrat.
Så även Abdullah Öcalan som sitter idag oskyldigt fängslad har en del stöd bakom sig, Öcalan har stöd av miljontals kurder i Kurdistan och även av andra nationaliteter.
Förbundet som var med och kämpade med frigivningen av Nelson Mandela från fängelset 1990 kämpar idag för att frige Öcalan.
Inte allt för så längesen så tyckte EU:s näst högsta domstol att PKK borde tas bort från terrorlistan då de anser att man inte har tillräckligt med bevis och att de hamnat där på felaktiga grunder. Så för PKK: s del börjar det ljusna lite på senaste tiden och förmodligen tas man bort från listan helt och hållet inom snar tid.

Tack.

0 kommentarer: