onsdag 21 maj 2008

Leyla Zana höll tal i London

Kurdiske aktivisten Leyla Zana höll tal i London i parlamentet om kurdfrågan och dess lösningar.
En sammanfattning av talet får ni av mig här.
Tidigare kurdiska vice Leyla Zana har rekommenderat att förändringar görs i Turkiets konstitution, hon säger att det nuvarande, författat under militärt styre under 1982, är källan till många turkar och kurders problem samt frihet.

Jag tror att det är den konstitution som utarbetades av generaler som är kärnan i all förtryck, "Zana har sagt, ta itu med ett möte i det brittiska parlamentet på måndagen. Utan ändringar i konstitutionen, kommer kurderna att fortsätta att lida även om pro-kurdiska Demokratiska samhällspartiets (DTP) skulle komma till makten, tillade hon.

Zana, en före detta biträdande av den numera nedlagda demokratiska partiet (DEP), tjänade en 10-årig fängelsestraff efter att ha dömts för separatism och länkar till Kurdistans arbetarparti, (PKK). DTP, det största pro-kurdiska partiet att efterträda DEP och andra slutna pro-kurdiska partier, är också inför en nedläggning i fallet vid författningsdomstolen.

I sitt tal, som levererades på kurdiska, Så tackade Zana sina "brittiska vänner" för sina insatser att befria henne från fängelset men tillade att inga verkliga framsteg skulle kunna uppnås utan befria "hela samhället" genom en konstitutionell översyn. "Mitt folk har naturligtvis vissa krav och förväntningar. Men turkar, kurder och andra alla är berövade sin frihet som helhet på grund av den nuvarande konstitutionen. Oavsett vilket politiskt parti - inklusive DTP - kommer till makten, kommer de inte att kunna göra mycket om konstitutionen inte ändras", sade hon
Premiärminister Recep Tayyip Erdoğan’s parti, AK P har länge haft planer på en konstitutionell översyn, men planerna sattes på is efter att en åklagare i det avslutande målet mot den anklagade för att vara en kontaktpunkt för anti-sekulär verksamhet.

I sitt tal, följt mest av kurdiska aktivister i Europa, talade Zana även också om Abdullah Öcalan, den fängslade ledaren för PKK. Hon hävdade att Öcalan hade tagit ett initiativ för fred, men att det avslogs av Turkiet.

Endast några brittiska parlamentsledamöter var närvarande vid mötet, och större delen av publiken bestod av kurder. Labor partiets vice John Austin, som var värd för mötet, kritiserade den brittiska regeringen för att inte deltog i mötet med Zana. Zana fick ett fredspris från Europaparlamentet 2004 efter hennes frigivning från fängelse, men hennes popularitet i Europa rasat under de följande åren efter flera europeiska politiker uppmanade kurdiska politiker att dra en klar skiljelinje mellan sig själva och PKK och fördöma terrorn. Zana uppgav i sitt tal att kurderna inte var "terrorister", uppenbarligen med hänvisning till PKK, och hävdade kurderna aldrig skulle ha använt våld om deras krav på ett erkännande av deras existens hade uppfyllts.

0 kommentarer: