onsdag 14 maj 2008

Leyla Zana riskerar 60 års fängelse

Den aktiva DTP-politkern Leyla Zana har ännu en gång ett allvarligt åtal hängande över sig. Från att hennes fängelsestraff i april månad fastställdes till två år av det turkiska domstolsväsendet riskerar Zana nu att frihetsberövas i upp till 60 år. Detta efter att flera nya åtal väckts mot henne.

Den tidigare parlamentarikern, Leyla Zana, har nu blivit åtalad för nio olika tal hon hållit den senaste tiden. Ameds (Diyarbakir) chefsåklagar eyrkar för att Zana ska tilldömas ett 60 år långt fängelsestraff.
Åklagaren menar att Zanas tal strider mot Turkiets antiterrorlag.

I detalj åtals hon för att ha "hyllat PKK och Abdullah Öcalan", "väckt hat hos ungdomarna som gör militärtjänst", "hänvisat till sydöstra Turkiet som 'norra Kurdistan'", "hänvisat till norra Irak som 'södra Kurdistan'", "sagt att Öcalans tillfångatagande var 'en jordbävning i hjärtat på det kurdiska folket'", "refererat till den turkiska krigsmaktens operationer som 'haglande av kulor på det kurdiska folket'" och slutligen för att ha deltagit i den kurdiska fredskampanjen Êdî bese.
I det tal som Zana dömdes till två års fängelse för, sa hon att det kurdiska folket har tre ledare: Massud Barzani, Jalal Talabani och Abdullah Öcalan.
Det är inte första gången Zana blivit fängslad av den turkiska staten. Hon satt tidigare frihetsberövad i tio år mellan 1994 och 2004 för att ha talat kurdiska i det turkiska parlamentet. Men också för hennes politiska engagemang i allmänhet som ansågs vara skadlig för Turkiets enighet.
Under sin tid i fångenskap tilldelades hon flera priser, bland annat Sacharovpriset som Nelson Mandela också belönats med.
Amnesty International erkänner Zana som en samvetsfånge, vilket organisationen definierar som en person som sitter fängslad, bland annat mot bakgrund av sin etnicitet eller politiska engagemang - utan att själv ha begått några våldshandlingar.
Källa: Beyan.net

0 kommentarer: