fredag 9 maj 2008

Officiell PJAK Pressmeddelande


Partiet för ett fritt liv i Kurdistan (PJAK) Pressmeddelande

"Medierna som hävdar att PJAK kommer att utföra självmordsattacker mot Irak och USA intressen i regionen är osanna och falska" - Officiell PJAK Pressmeddelande."

Pressmeddelande

Torsdagen den 1 maj 2008,

Turkisk stridflygplan bombade kraftigt Qendil regionen i södra Kurdistan. Attackerna utfördes av 30 - 40 turkiska stridsplan i tre timmar, från 23:00 första maj, till 02:00 andra maj.

De bombade PJAK presscentral och byarna Rezge, Marado, Shnawe, Zergelêsh och Qelatukan. Dessa attacker orsakade stora fysiska och ekonomiska skador på kurdiska civila och deras egendom. I bombattentaten blev sex medlemmar ur PJAK martyrer varav fyra av dom var journalister. De är: Diyako Bakhtiyari kallas Herish Amed Från Mahabad, Kardo Eliyali kallas Argesh Bawer Från Piranshahr, Behjat Takin Alp kallas Firat Chele, Jamal Rasuli kallas Armanj Mariwan Från Mariwan, Memed Guren kallas Wedad Amed Från Amed, Rahim Borna kända som Raman Cawid Från Mahabad

Hundratals familjer som lever under svåra omständigheter har skrämts iväg av attackerna. En skola har förstörts och lärare har lämnat byarna, barnen är nu alltså utan skola och lärare. Hundratals boskap har dödats och det har orsakats allvarliga ekonomiska skador på byar. Utöver detta har regionala regeringen PUK infört embargo i regionen och stängt det för journalister.

Attentaten inträffade strax efter en hög iransk delegation besökte Turkiet i april där det undertecknades säkerhets och ekonomiska avtal mellan två länder att samarbeta mot PJAK och det kurdiska folket i båda länderna.

Även Turkiet axlar rollen som den faktiska angripare, överfall var resultatet av ett avtal mellan Iran, Turkiet och Irak och amerikanska delning. Det är viktigt att nämna att samma dag som attentaten av en turkisk delegation, ledd av turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan var hans rådgivare Ahmet Davutoglu i Irak och samtidigt vice ordförande i Irak, Tariq al-Hashimi, var i Turkiet för diplomatiska samtal. Detta innebär att en ny fas av attacker mot det kurdiska folket har startat, vilket kommer att leda till mer kaos i regionen. Den roll som den irakiska regeringen och den kurdiska regionala regeringen är undergiven till den turkiska politiken mot kurderna.

Det är nödvändigt att ta reda på varför huvudkontoret i PJAK har bombats. Varför de kontakterna med USA används till förmån för den iranska staten? Och varför har den turkiska regimen militärt mål kurdiska organisationer i en annan del av Kurdistan? Vi ber USA och Kurdistans regionala regering att ge en förklaring till detta, eller skall de förlora all trovärdighet i våra ögon. USA berättar för världen att det har en strategisk konflikt med den teokratiska regimen i Iran. Men när det kurdiska folket i Iran offrar sig i ett modern kamp för demokratisering av landet, så angrips man!

Under tiden har 25 bomber som inte exploderat hittats. Skrifter på bomberna tyder på att de innehåller kemiska vapen. De håller på att granskas, resultaten av oberoende vetenskapliga laboratorier kommer att offentliggöras snart.

Utöver dessa turkiska barbariska angrepp hyrde Associated Press, journalister och andra nyhetsbyråer som publicerar felaktig information om PJAK. Dessa medier som hävdar att PJAK kommer att utföra självmordsattacker mot Irak och USA intressen i regionen är osanna och falska, de är mot PJAK principer, politik och demokratiska värderingar. Vi ber AP och andra nyhetsbyråer att förtydliga och korrigera sina fel information om PJAK och det kurdiska folket.

Förtydligande:

1.
PJAK bygger huvudsakligen inom östra Kurdistan och Iran, inte i Irak. Det beror på det stöd för det kurdiska och iranska folket. Det är en demokratisk nationell rörelse för kurderna i Iran. Dess syfte är att förena den kurdiska och iranska oppositionen, att förändra förtryckande islamiska regimen i Iran och att upprätta ett fritt demokratiskt konfederalt system för kurder och iranska folket. "Byte av ordningen till ett demokratiskt system där alla medborgare, iranier, kurder, Azerier, och araber och alla andra etniska grupper inom ramen för ett demokratiskt system där alla kan styra sig själva."

2.
PJAK är emot varje självmord eller terrorattacker. Det vilar på roller i FNs mänskliga rättigheters förklaring. Det är själva i försvar och inte att inleda några militära gränsöverskridande angrepp från Irak. Alla de operationer inuti Iran är självförsvar och för att skydda vårt folk från den iranska säkerheten och revolutionära gardets styrkor som fortsätter grymheter och påtvingad assimilering.

3.
PJAK är inte en rebell organisation. PJAK är politisk massiva nationella demokratiska rörelsen av kurderna i Iran. PJAK strategi är att använda all form av kamp, politiska, sociala, ekonomiska, ickevåld civil olydnad, mänskliga rättigheter, icke-statliga organisationer och att bära vapen i självförsvar etc.… "PJAK kommer att alltid fortsätta med det arbete och kamp som behövs för att uppnå en högre intelligens, en demokratisk organisation av människor såväl som praxis att de demokratiska värden, för att uppnå en radikal typ av demokrati och för att kunna lansera ett system av demokratiska förbund i östra Kurdistan. "

4.
PJAK är en självförsörjande och oberoende organisation. Det beror på kurders och iranska folkets stöd, i motsats till den iranska diktatoriska regimen desinformation kampanj som PJAK få hjälp från USA och väst. Vi förklarar återigen för den allmänna opinionen att PJAK inte fått någon hjälp från något land, inklusive USA. Vi är beroende av stöd från vårt folk och vår organisation.


Partiet för ett fritt liv i Kurdistan (PJAK) uppmanar Förenta staterna, Irak, EU och de europeiska stater att inse att vägen mot säkerhet och demokrati i Mellanöstern leder genom en förändring av den iranska teokratisk regim. Därför är en positiv syn på den kurdiska frågan och de krav och synpunkter i Irans folk och folken i Mellanöstern är nödvändigt. Teokratiska och reaktionära stater kan inte tvinga till stabilitet och kan inte möta kraven på folk. Samtidigt dessa stater underminerar global säkerhet genom att upprätta och finansiera fundamentalistiska grupper.

Det är dags att sätta stopp för de grymheter och brott mot mänskliga rättigheter i den turkiska och iranska islamiska förtryckande regimer. Vi uppmanar det internationella samfundet att hjälpa kurder och folken i Iran i sin kamp för demokrati, frihet och fred.

Partiet för ett fritt liv i Kurdistan (PJAK) - samordningskommittén

0 kommentarer: