torsdag 16 oktober 2008

Turkiet för samtal med KRG

Förra veckan förlängde Turkiska parlamentet militärens invasionsrätt i Södra Kurdistan (norra Irak)
Nu i veckan har man tagit ytterligare ett steg och valt att för första gången föra samtal med den kurdiska regeringen KRG och president Massoud Barzani.
DN skriver om mötet

En som analyserat just detta ämne på ett utmärkt sätt är Fredrik Malm, tycker att ni ska ta och läsa analysen för att få en bra bild av det hela, mycket läsvärd!

Murat Karayilan som är ledaren för PKK menar att Turkiet vill dra kurdiska regionen in i kriget genom att anklaga irakiska kurderna att man skyddar PKK.
Karayilan meddelar även att man är öppen för dialog med Turkiska staten
”Vi hoppas att kunna lösa problemen genom dialog, men Turkiet vägrar lyssna, vi har även rätt att försvara oss mot deras attacker genom att angripa dem”
Karayilan sade även: ”våra attacker inom turkisk territorium är ett svar på deras attacker mot våra fästen.
Det är uppenbart att vi närvarar i turkiska Kurdistan och inte irakiska Kurdistan.”

PKK har på senare tid attackerat allt mer djupt i turkiskt territorium. Senaste veckan angrepp PKK en polisbuss i Diyarbakir och dödade fem poliser och i tisdags attackerade man soldater i Tunceli då 5 skadades och 2 förlorade livet.
Attackerna mot turkiska militären och polisen på senaste tiden har chockat hela Turkiet, man kräver ett slut på kriget. Men efter att man förlängt invasionsrätten ser det inte ut som ett slut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Andreas! Måste säga att du är en riktig gurka som inte publicerar mina kommentarer! Nåväl, nu ska du få lite "inside" info från AK P "Ferre".

Det som sker just nu handlar i själva verket om vad Barzani och KDP ska "sälja" PKK till turkarna för. Under 90-talet fanns inget USA i Iran och inte heller något KRG. Idag är spelreglerna annorlunda. I början av 90-talet kom Barzani till Ankara och kysste sin äldre naqsibandi farbrors (Turgut Özala)hand och bad om hjälp. Idag är däremot spelreglerna aningen annorlunda som jag nämner ovan. Nu kan KDP köpslå. Under 90-talet fick han skicka sin peshmerge soldater utan att ställa några motkrav. Över 3000 KDP peshmerge har PKK dödat. Men varför kunde då inte Barzanis peshmerge tillsammans med den mäktiga turkiska armen bakom sig krossa PKK? Svaret är att turkiska militären INTE ville göra slut på PKK. Visst är Kandil svårt att erövra, men PKKs gerilla är i slutändan inte mer kompetenta än peshmergen.

Det som AK P och KDP talar om nu är vad AK P regeringen kan erbjuda KDP. Det som KDP har störst behov av är ett ERKÄNNANDE. På det handelsmässiga planet så är ju Turkiet faktiskt KRG störst partner. När jag åker ner till Bitlis,Bingöl och Diyarbekir om somrarna och talar med "bröder" så säger alla att bildandet av ett står högst upp på önskelistan. Samtliga dessa naqsis är dock medvetna om att varken USA eller Israel kan erkänna Kurdistans självständighet om inte Turkiet ger det där viktiga erkännandet som sedan är tänkt att leda till självständighet. Här skall man också ha i åtanke att saker faktiskt är ganska bra som de är just nu. Mycket av det jag säger beror i slutändan på den övriga utvecklingen i irak framöver.

Vad jag menar är att KRG är medvetna om ett officiellt turkiskt erkännande för att överhuvudtaget kunna inleda drömmen om självständighet. KRG vill även få med sig Turkiet i en fråga som är viktigare än självständighet-Kirkuk. Det intressanta med Kirkuk är att Turkiet motsätter sig att staden ansluts till KRG, när det samtidigt är det som skulle gynna Turkiet mest. Kakan ska ju för fan delas och oljan ska ju ut genom Turkiet.

Så får KRG det erkännande som man vill ha så lär en ödets ironi att utspela sig:

PKK som inledde sin kamp med att framförallt massakera kurder, kommer att gå under tack vare kurder.

Detta är dock mardrömsscenariot. Det bästa hade egentligen varit om våra PKK krigare helt enkelt lägger ner sin terrorverksamget och ansluter sig till KDP. Detta är även något som har skett sedan slutet av 90-talet och framförallt under 2000-talet. Enligt en källa i Dohok inom polisen så finns en "tyst överenskommelse" mellan PKK och KDP om att kurdisk gerilla som tar tillfället i akt och hoppar inte skall vara föremål för hot eller våld. Idag hoppar väldigt många PKK gerillor av ska du veta.

En annan sak som du ska ha i åtanke är att AK P på ett skickligt sätt utyttjar PKKs attacker. Se på TARAFS avslöjande om hur den turkiska militären redan en månad innan Aktutun attacken blundade för PKK. Ja du har säkert tittat på flygfilmingarna. Det finns alltså "bröder" inom militären som nu motarbetar PKKs och djupa statens lilla krig. För du ska inte tro att PKK kommer undan sådant här. Numera ska terrorbekämpningen underordnas och koordineras från inrikesministeriet. Det är alltså AK P folk som ska sköta kampen. Lägg därtill att polisen i Turkiet flyttat fram sina positioner, så inser du att PKK inte kommer att kunna slå till hur som helst och kunna attackera baser under dagstid i hela 7 timmar. Övertyga Barzani om att PKK problemet kan lösas en gång för alla och han kommer att ställa upp förutsatt att han även får ett erkännande.

Snart är det val Adde, och nu får vi se vad AK P och Barzani kommer överens.

"Naqsisarna" i norra Kurdistan och Södra Kurdistan bestämmer och inte det läger som du representerar.

Idag dog 5 soldater i Hakkari. 3 var kurder.

Inte bra! Men får jag lov att vara lite cynisk så är sådana nyheter av godo. Liksom djupa statens och PKKs attack mot Aktutun basen var det.

Osman

Anonym sa...

Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm
thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I'm
still new to everything. Do you have any points for rookie blog writers?

I'd definitely appreciate it.